Välkommen vecka 33

publicerat i Allmänt, Gravid, Vecka för vecka;
80,4% av graviditeten har nu passerat, 55 dagar kvar till bf den 20 november.
Vikt: 1,98 kg
Längd: 43 cm
Bebis- Barnets totala längd är nu ca 43 cm och det väger ca 1,98 kg vid veckans början och 2,15 kg vid veckans slut. Kroppen fortsätter att lagra underhudsfett. Fostervattenmängden ökar inte längre utan är konstant. Hjärnan växer snabbt och barnets huvud ökar i storlek. Barnet fortsätter att röra sig, du ska känna fosterrörelser varje dag, många gånger per dag. Om det skulle födas nu skulle det behöva lite andningshjälp, värme och hjälp att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. 
Mamma- Om ditt barn har lagt sig tillrätta kommer det att kännas behagligare för dig, det blir lättare att andas och om du haft magbesvär kan det försvinna nu. Du kommer att uppleva ett ökat tryck neråt och du kan känna stickande eller pirrande känslor i bäckenet. Dina aktiviteter påverkar barnet, när du äter, om du sitter, ligger eller går känner barnet av det. Försök att ha en vilostund varje dag.
Hur mår jag? Den här veckan har jag fått ont i ryggen, särskilt på höger sida som strålar ut i magen. Jag är också väldigt trött på kvällar och helger och jag känner mig helt slut. Jag har haft problem att ligga skönt på nätterna men nu har jag börjat stoppa in kuddar under knän och under magen och det känns mycket bättre :) Bebisen har ju lagt sig med huvudet neråt nu och det känns genom att man känner huvudet trycka på kisseblåsan samtidigt som han har rumpan på höger sida och sparkar uppåt och åt vänster. Jag vet inte om jag tycker det är behagligare än innan, nästan tvärtom tycker jag :) Men det märks att han vuxit för hela magen känns tyngre både när man står och när man ligger. Men det är också roligt för nu känns det inte som att det är så långt kvar!